På jakt efter livets dryck

Idag är det Budapest som står på listan på jakt efter morronfikat. Klockan 0545 ger jag mig ut i vardagslivets hets på den stora gatan som leder mot floden Donau. Människor rusar till bussen, den gula spårvagnen, cyklar eller kör bil till dagens arbete eller något annat . Färden går från Pestsidan där vårt hotell ligger. Jag traskar uppför stigarna på Buda-sidan för att kanske hitta en kopp kaffe samtidigt som jag vill se vyerna över  stan.

Budapest 2

Tyvärr inget kaffe däruppe utan endast en vakt som sitter i en bil. Han vaktar förmodligen kiosken där  souvenirer och annat skall säljas under dagen.

Jag möter många människor på stigarna upp och hittar även här liksom på Mallorca en boplats för uteliggare.

Budapest 1 (2)

Det blir att traska nerför stigen och över bron igen.

Budapest 3

En tiggare vill ha forinter av mig. Det jag inte vet då är att mina forinter finns kvar på hotellet. Jag ger aldrig något till tiggare. Det suger mer och mer i kaffetarmen. En snygg tjejpolis vet inte var det finns kaffe. Hon kan i alla fall säga sorry på engelska. Det blir lite duggregn och blåst, känns lite olustigt.

På små gator och gränder vandrar jag fram med spaning efter ett café. Plötsligt står det OPEN på en dörr i ett gathörn.  Bakom disken står två damer som inte förstår någon engelska, när jag försöker att beställa mitt efterlängtade kaffe. Vid ett litet bord i den lilla lokalen sitter en gubbe och fikar och pratar för sig själv. Jag fattar inte ett dyft vad han säger. Antingen är han inte hundra eller alkoholpåverkad. Där finns också tre ungdomar som antagligen är på väg hem efter nattliga övningar. Den ena tjejen som kan engelska hjälper mig att beställa kaffe. Hon ursäktar sig med att hon är lite drunken…

När jag skall betala kommer jag plötsligt på att jag inte har några forinter och kortbetalning är otänkbar.

Jag förklarar för tjejen som kan engelska att jag inte har några forinter med mig. Hon erbjuder sig att betala mitt kaffe. Det är nästan så att jag smälter. Efter att mitt kaffe är betalat drar ungdomarna vidare.  Den ensamtalande mannens frukost består förmodligen av lite vin.

Till att sluta av med tar jag några kort på fikastället.

Budapest 4

Snart är jag åter hemma på hotellet och min fru är vaken.

Budapest 5

Vi intar nu den fantasiska frukostbuffen på Hotel Eurostars Budapest Center.